Matka Upsalaan

Kesän kauneimmmat päivät sekä Suomen että Ruotsin puolella oli Luojan tekemä valinta. Saatoimme vain ihastella ja nauttia kaikesta hyvästä. Tukholmassa kukkivat torien kirsikkapuut vaaleanpunaisena nauhana. Sigtunassa suuret puut availivat lehtiään ja pellot vihersivät. Upsalassa kukkivat jo puistojen hyasintit.

Katso matka Tallinnaan!

Suomalaisen talkootyön ja kirkkorakentamisen osaajat iloitsivat

Toiset meistä tekivät työtä 10 vuotta. Aamusta iltaan - kuin maamies tai tehdastyöläinen konsanaan. Mutta jokaisen osuus tässä vuosisadan talkooteossa oli korvaamattoman tärkeä. Meillä oli halu rakentaa Herran huone uudelleen. Nyt tuli sitten aika kiitokseen.
Aarne ja Paavo ja Pentit ja Pekka - Matti ja Eskot ja Voitto ja Eero - Kalevi ja Tuure ja Erkki ja Veikot - Rauno ja Tapio ja Jyri ja Altti ja Yrjö ja Heikki .... Paula ja Pirjo ja Maiju .... ja puolisot. Siis meitä oli kaikkiaan mukana 44 henkilöä.

Matkan aikan hymy ja iloiset kommentit olivat herkässä. Ei yhtään mutinaa ei purnausta. Kukaan ei kadonnut eikä myöhästynyt mistään. Ei edes ruokailusta. Herkut maistuivat ja erinomainen oppaamme sai kertoa kaiken minkä osasi. Ja hän todella teki sen. KIITOS Mikko Nummi! Olet LOISTAVA opas. Kannat upeasti sekä Ruotsin ja Suomen että Porin kruunua.
Joukkoamme Katariinan kirkon ovella

Katariinan kirkko oli ehkä koskettavin kokemus

Keskellä Tukholman kaupunkia - Skeppsholmenilla - paloi poroksi komea Katariinan kirkko 17.3. 1990. Koko kaupunki oli kauhuissaan. Heti syntyi sponttaani varojen keruu kirkon korjaamiseksi! Seurakunta kutsui arkkitehdin suunnittelemaan uudelleenrakentamista. Päätettiin rakentaa kirkko perinteisin menetelmin entisen kaltaiseksi.
Alkuperäistä kirkkoa ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1656, mutta upea torni kupoli oli valmis vasta 1730-luvulla.
Katariinan kirkko tänään
Katariinan palaneen kirkon krusifiksi

Katariinan kirkkomaa on tuhansien suomalaisten muistolehto ja krusifiksikin on yhteinen

1600-luvulta asti on suomalaisia haudattu Katariinan kirkkomaan multaan. Komea muistokivi kertoo tästä lähellä kirkon itäistä päätyseinää.
Lisäksi meitä hätkähdytti kirkon sisällä saarnatuolin vieressä seinällä riippuva krusifiksi. Se muistuttaa tavattomasti Tyrvään vanhaa 1400-luvun krusifiksiä. Juuri sitä, joka säilyi Pyhän Olavin kirkon tuholta ja on nyt pääkirkkomme alttarilla. Tämä Katariinan risti on noin vuodelta 1450. Se on kylläkin suurempi - noin 80 cm korkea - mutta Ruotsissahan kaikki on suurta.