Italialainen seimimaailma

Italiassa näkee seimikulttuurin kerralla monisatavuotisena perinteenä ja se pitää sisällään kaikkia taiteenaloja ja tyylejä. St. Franciscuksen Grecciossa, Napolissa ja Roomassa on eroja, mutta seimikulttuurin juuri on sama.

Ensimmäinen seimi Italiassa

Fransiscuksen jalanjäljiltä löytyy "ensimmäinen seimi", vaeltajille tarkoitettu, eurooppalaisen seimikulttuurin alku.

Suomessakin voi nähdä seimiä kautta koko maailman

Kaikkialla katolisissa maissa seimi on tärkeä juhlinnan kohde. Mutta myös Suomessa Helsingin jouluseimet on loistava esimerkki siitä, miten meilläkin on osattu harrastaa ja panna näytille oman maan ja muiden maiden luomaa seimikulttuuria. Niinpä helsinkiläiset saivat ihailla seimiä jo 2006 ekumeenisessa hengessä mm. Puolasta, Espanjasta, Ranskasta, Perusta, tietenkin Italiasta ja Suomesta. Mukana on myös Suomen Ortodoksinen kirkko.

Seimi Fabriano 1423

Seimikulttuuri on todella vanhaa. Se seuraa kuvataiteessa aikakausityylejä. Tässä goottilainen seimi vuodelta 1423.

Helenan seimireliikki ja Fransiskuksen seimi

Konstantinus Suuri määräsi kristinuskon ainoaksi oikeaksi uskonnoksi Roomassa jo 300-luvulla. Hänen kristitty äitinsä Helena rakensi kirkkoja pyhille paikoille, esim. Betlehemiin ja Jerusalemiin ja keräsi reliikkejä. Tunnetuin reliikki on Santa Maria Maggioren kirkon seimi. Maria ja itämaan tietäjät pääsivät seimikuviin jo 300-luvun puolivälissä, Joosef 400-luvulla.
Seimen voi ottaa mukaan matkalle

"Taskunauriiksi" taitettava minikokoinen matkaseimi Napolista. Tänään se on "seimikännykkä" - yhteys aina auki Joulun ytimeen.

Roomalaisen poliisiaseman oma seimi

Poliisiaseman seimi Roomassa. Tämä suuri seimisenä on perinteisesti paikallaan heti pääovella, ennen palvelutiskiä.

Kaikkialla oli seimiä. Talojen ikkunoilla, toreilla, poliisiasemalla ...

Matkamuistomyymälät myivät seimiä ja seimitarvikkeita niin, ettei hyllyille paljoa muuta mahtunut. Kokonaisia katuja oli vallattu seimimyymälöiksi ainakin Napolissa.
Vanhin tunnettu Fransiscuksen rakennelma

St.Franciscuksen aikainen seimi (1200-luvun loppu) Grecciossa, siinä luostarissa, missä Fransiskus asui omassa kivisessä kallionkolossaan.

Napolinseimihahmot1p.jpg

Aito napolilainen seimi Harsulla. Erilliset roolihahmot ja kovitettu kangas väreineen.

S.Fransiscus toi seimirakentamisen

St.Franciscuksen luostarissa ikivanha seimi kalliossa.