Karhiniemensiltavaaka.jpg

Kirkkovaellus Sastamalasta Kokemäenjoen reittejä seuraten

Kokemäenjoen reitti kokonaisuudessaan muodostaa Suomen suurimman ja vanhimman kirkkovaellustiestön. Vaellushistoria ulottuu Henrik-piispasta asti nykypäivään. Ylä-Satakunnan alueelta tultiin Sastamalaan ja varsinaisen Kokemäenjoen alueella kuljettiin Tyrväälle, Huittisiin, Kokemäkeen ja Ulvilaan. Nyt nämä tiet ovat jälleen auki. Henrik-piispan nimissä on vaellettu satoja vuosia Turusta Köyliöön. "Henrikin ihmeet" ovat olleet tunnettuja Sastamalassa ja Kyrössä asti. Pyhän Olavin nimissä tehtävät vaellukset saavat valovoimaisen kiintopisteen Tyrvään Pyhän Olavin kirkkona Sastamalassa.

Pyhän Olavin vaellusreitistö kehittyy hyvää vauhtia myös Sastamalan osalta.

Pyhän Olavin vaellusreitti kehittyy kokoajan. Merireitti on jo avattu Turusta Ahvenanmaan kautta Ruotsiin! Nyt tehdään innolla "Mannerreittiä, joka tulee kulkemaan Wanha-Harsun kautta kohti Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa ja siitä eteenpäin jokivartta pitkin Ulvilan Pyhän Olavin kirkolle.
Heinäkuussa "Vaeltava Pirkanmaa"-ryhmä toteuttaa monipäiväisen vaelluksen Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle, jossa toteutetaan messu ja "Tyrvään Pyhän Olavin vaellus-markkinat" 2.8.2019.
Kirkkovaellusesite 2017 taivat 1 ja 2

Uusi kirkkovaellusesite on saatavissa Wanhan Harsun vaellusmökissä. Se on 16 sivuinen ohjevihkonen taipaleille 1 ja 2.

kirkkoaeltajia luontopolulla 2017

Vaeltajia luontopolulla lähellä Rautajoen vanhaa maantiesiltaa Vihattulassa.

kirkkovalluskartta 2017 taival 1 ja 2

Uusi vaelluskartta sisältää taipaleet 1 ja 2 eli Karkun rautatieaseman kohdalta Wanha-Harsulta Keikyän kirkolle. Junat pysähtyvät Karkussa ja Vammalassa.

Maantiekartta 1950-luvulta kirkkovaellusreitille

Tässä vanha vaellusesite 1950-luvulta matkailuoppaasta SATAKUNTA.

Sastamalan kirkkovaellus

Sastamalan seurakunnan alueella on 20 kilometrin matkalla neljä kirkkoa vaihtelevien ja rauhallisten teiden reitillä. Kaksi kirkoista on keskiaikaisia kivikirkkoja. Katso tämän reitin oma sivu TÄSTÄ.
Mikäli haluat kysyä jotain vaelluksista Upilta, niin tee se sähköpostiin "info(kiahkura)wanhaharsu.com"

Sastamalan kirkkovaellus uudistuu ja sai uuden esitevihon 2017

Sastamalan kirkkovaellus sai komean 16-sivuisen esitteen taipalaleille 1 ja 2. Nyt on myös vaellusreitti merkitty maastoon paremmin vaellusristein Karkun Wanha-Harsulta Keikyän kirkolle. Vaelluksen voi suorittaa kahdessa osassa. Kumpikin taival on noin 20 km mittainen.

Kirkkovaelluksen jaksotus koko matkalle Karkusta Reposaareen

Katso jaksotusohjeet ja muuta mukavaa tietoa TÄSTÄ

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on auki matkailijoille

Kirkolle tulevat ryhmät tekevät ennakkovarauksensa suoraan seurakunnan kansliasta Klikkaa TÄSTÄ!. Vaellusryhmät voivat aikatauluttaa sen verran kulkemistaan että voivat toimia samoin. Yksittäiset vaeltajat ja pienet ryhmät mahtuvat yleisiin opastushetkiin klo 12, 14 ja tarvittaessa klo 16 (vähintään 6 henkilöä). Huomatkaa erityisesti se, että lauantait ovat varatut seurakunnallisiin tilaisuuksiin. Pyhän Olavin kirkko on nyt suosittu vihkikirkko.

Sastamalaan ja Sastamalasta

Kun Peräseinäjoelta vaellettiin seitsemän vuorokautta Sastamalan kirkolle Karkkuun, oli siinä monta venetaipaletta ja kirkkopolkua lepopaikkoineen. Tämä sama traditio on nyt uudenkin vaeltamisen ajan kaava.

Kesästä 2005 asti on vaellettu Karkun vanhasta majatalosta Harsulta Sastamalan ja Tyrvään kirkoille. Vanhat rantaviivaa seurailevat kylätiet, polut ja itse vesitie ovat toimineet ihanina luonnonväylinä.

Vaellukset voivat suuntautua myös Sastamalasta länteen - aina Porin Reposaareen asti. Sinne, missä aava meri kutsuu vieläkin eteenpäin.

Yhteystiedot Harsulle

osoite sähköpostilla on
upi.vuorenoja@gmail.com

Sastamalan kirkkovaelluksesta lomake

Voit alla olevaan lomakkeeseen kirjoittaa kysymyksiä tai palautetta. Kirjoitetut viestit eivät tule näkyviin näillä sivuilla.

Pyhiinvaelluslinkistöä