Kirkon tiedotuskeskuksen tiedote

Iloitsemme siitä, että Kirkon tiedotuskeskus on ottanut informatiossaan huomioon myös Sastamalassa jo seitsemättä kertaa avautuvan Marttilankadun seimivaelluksen.

Kirkon tiedotuskeskus julkaisi adventtina 2013 tällaisen tiedotteen medialle

Katolisista maista tutut seimiasetelmat ovat yhä useammin osa myös luterilaista joulunviettoa ja suomalaista katukuvaa. Helsingissä ja Turussa on tänä vuonna esillä erityisen näyttävää ja korkeatasoista italialaista seimitaidetta.
Kirkoissa ja seurakuntatiloissa ympäri Suomen on esillä myös monenlaisia muita seimiasetelmia, esimerkiksi lasten tai vapaaehtoisten tekemiä kokonaisuuksia. Usein seimiasetelmat täydentyvät adventin aikana, ja Jeesus-lapsi asetetaan seimeen jouluaattona.
Seimien kirjoa esillä Sastamalassa ja Oulussa
Sastamalan Marttilankatu muuttuu seitsemättä kertaa seimikaduksi ensimmäisenä adventtina. Seimikadun järjestelyissä ovat mukana alueen yrittäjät, Sastamalan seurakunta sekä kaupunki. Yrittäjät antavat näyteikkunastaan tilaa, ja seimiä tekevät niin yrittäjät itse kuin koululaiset ja muut vapaaehtoiset. Materiaalit vaihtelevat Pyhän Olavin kirkon kattopaanulastuista legoihin ja kierrätysvaatteisiin. Yhteensä seimiä on tänä vuonna 23.
”Meillä saavat kaikki kukat kukkia, ja seimet ovat hyvin erilaisia. Hautajaistoimiston ikkunassa on ensimmäistä kertaa joulun tapahtumien myötä muuttuva seimiasetelma. Mukaan on lähtenyt myös kadun varrella sijaitseva yksityiskoti”, kertoo seimihanketta koordinoiva Maiju Vuorenoja.
Oulun kirkoissa ja kappeleissa on esillä ensimmäisestä adventista loppiaiseen useita seimiasetelmia. Tuomiokirkon seimen asettavat joka vuosi esille päiväkotiryhmän lapset, tänä vuonna StarBright-päiväkodin eskariryhmä.
Kirkkojen ja kappeleiden lisäksi seimiä on Oulussa esillä ympäri kaupunkia. Oulun Kansainvälinen seiminäyttely järjestetään kaupunginteatterissa ja pääkirjastossa 30.11.–4.1. Lisäksi seimivaelluksella eri puolilla kaupunkia voi seimiä ihastella muun muassa liikehuoneistoissa ja näyteikkunoissa loppiaiseen saakka.
Italialaista seimitaidetta Helsingissä ja Turussa
Helsingissä on esillä harvinainen ja laaja italialaisen seimitaiteen ja -perinteen näyttely Ja tapahtui niinä päivinä –  In quei giorni… – In those days…, johon voi tutustua Tuomiokirkon kryptassa 9. joulukuuta lähtien loppiaiseen saakka. Näyttelyssä on esillä vanhaa seimiperinnettä mukailevia, nykytaiteilijoiden tekemiä seimikokonaisuuksia. Myös Aleksanterinkadun liikkeiden ikkunoissa on tänä vuonna esillä pääasiassa italialaisia seimiasetelmia. Näyttelyn järjestävät Italian kulttuuri-instituutti, Italian suurlähetystö, Tuomiokirkkoseurakunta sekä Helsingin jouluseimet -tapahtuma.
Näyttely on näyttävästi esillä myös Turussa. Turun tuomiokirkon Agricola-kappeliin kohoaa taiteilija Francesco Artesen toteuttama valtava, reilun 20 neliömetrin kokoinen näyttämöllinen jouluseimi. Seimirakennelmalla on korkeutta useita metrejä. Seimi on elämys valaistuksineen ja lukuisine ihmis- ja eläinfiguureineen. Seimen rakennustyössä on mukana Turun ammattiopistosäätiön opiskelijoita. Yleisölle seimi avautuu 13.12. ja se on nähtävillä loppiaiseen saakka klo 9–18.