Matilda Gallénin polulla Karkussa

Matildan syntymäpäivän vietto Karkussa 2015 oli samalla Akseli Gallén-Kallelan syntymäpäiväjuhlaa. Olimme saaneet Annie Alanderin Turusta kertomaan Matildan tarinaa. Sen hän kirjoitti Kotiliesilehden joulunumeroon vuonna 1932. Karkun Kotijoukot tarjosivat vielä omenamehua - olihan Matilda jalostanut oman omenapuulajikkeensa - Gallenia tietenkin.

Muistelukirjoitus Matildasta

Seuraavalla sivulla, ole hyvä TÄSTÄ
Matilda Akselin piirtämänä
Matildan synttäripäivän polulla 2015

Matildan mökin paikalla oli karkkulaisia kuulemassa Annie Alanderin kertomusta Maiju Vuorenoja esittämänä.

Matilda Kotiliedessä 1932

Kotiliesi-lehdessä 1932 on hieno artikkeli Matildasta. Sen on laatinut Karkkuun Venäjältä muuttanut Annie Alander os Wallenius.

Matilda Lemminkäisen äitinä
Matilda nuorena rouvana
Matildan piirros Sääksmäeltä

Tässä kuvassa on maisema Sääksmäeltä, mutta se on elementeiltään paljon hänen mökkinsä maisemaa Karkussa. Kirkon kohdalla voisi näkyä Juseliusten ja Stålhandske-sukujen omistuksessa ollut kuuluisa Toijalan kartano. Taustalla häämöttää Pirunvuori ja Jyrävuori kansantarinoineen. Toisaalta sama aihekokonaisuus voisi olla Tyrväältä, jopa ajallisesti, sillä Liekoveden Kaukolan kylän puolelta maisemassa voisi olla hyvinkin Tyrvään uusi kirkko tämän Sääksmäen kirkon paikalla. Kuva on Kuulialan kirjasta "Sääksmäen taiteilijoita".

Ote Kuulialaa

Tekstikuva Kuulialan kirjasta "Sääksmäen taiteiljoita".