JOULUlehdet

Kotiseudun nykyään hengissä olevat joululehdet on lähestulkoon kaikki paikallisten Lionsien ansiokkaan työn tulosta. Monet varhaisemmat tuotteet ovat taas olleet aikanaan kotiseutuyhdistysten leipää kansalle jouluna.
Hengelliset liikkeet, erilaiset yhdistykset, yritykset ja aikakausjulkaisut toivat koko joululehti idean Suomeen jo 1800-luvulla. Eräs uranuurtaja oli K.J.Gummerruksen toimittama Kyläkirjaston kuvalehti.
Joululehti pyrittiin tekemään niin laadukkaaksi ja hienoksi kun vain kunkin toimittajan kyvyt pystyivät tuottamaan. Maan parhaat taiteilijat ja kirjailijat antoivat kuvia ja maalauksia sekä kirjoituksia. Monet nykyisin tunnetut joululaulut julkaistiin ensi kertaa jossain joululehdessä. Lapsille ja nuorille oli omat joululehtensä, samoin eri ammatinharjoittajille tehtiin oma sivistävä joululehtensä.
Maan parhaat painotuotteet koko kansalle olivat siis joululehtiä.

Tämä sivusto on kuin joululahjojen viidakko, täynnä joululehtiä!

Katso Upin uusi kokoelma otsikolla "joululehdet-albumi" TÄSTÄ
Joululehdet

Urpo Vuorenojan joululehtiä näytillä Karkun joulunavauksessa 2009

Sastamalan Joulu 1988-

Sastamalan Joulu alkoi ilmestyä vasta 1988. Se on ollut Vammalan Lionsien tuottama, laadukas kotiseutujulkaisu, joka ei ole kaihtanut joulun aiheteemaa. Nämä minulla on kaikki.

Mouhijärven Joulu 1976-

Mouhijärven Joulu alkoi ilmestyä vuonna 1976. Sen ensimmäistä ja toista numeroa ei taida olla enää kellään. Näiden lisäksi minulta puuttuu jostain syystä vain vuoden 1990 numero.

Suodenniemen Joulu 1991-

Suodenniemen Joulu näki päivänvalon vuonna 1991. Niitä minulla on vuoteen 2005 asti. Loput puuttuu.

Lawiaa 1979-

Lawiaa-niminen joululehti on ilmestynyt vuodesta 1979. Sen sisältä on vahvasti kotiseudun historiallista dokumentointia. Laadukkaita artikkeleita mielenkiintoisista aiheista. Nämä minulla taitaa olla jo kaikki vuoteen 2005 asti.
Joululehdet kuva2

Kotiseudun Joulu, Tyrvää - Satakunnan Joulu

Kotiseudun Joulu on ilmestynyt Tyrväällä 1930-40 ja -50-luvuilla. Sitä toimitti Tyrvään seudun kotiseutuyhdistys, vastaavana toimittajana 1950-luvulla oli Aarre Haunia. Tyrvään Museossa on näitä ehkä viisi kappaletta. Minulla on vain vuoden 1954 numero.
Tyrvään Sanomat on julkaissut joululehden ainakin 1926 ja -27, Satakuntalaisen Joulu on ilmestynyt Huittisissa ainakin 1927-31. Nämä olisi kaikki saatava talteen. Skannaan ko. lehdet mielelläni kokonaan ja palautan ne heti lainaajalle. Soita Upi 050-3216521 tai sähköpostita tieto: upi.vuorenoja(miukukuvake)gmail.com
Kotiseudun Joulu 1954, Tyrvää

Vihtori Pakula, opettaja Stormista, toimitti tämän arvokkaan julkaisun.

Kotiseudun Joulu 1954 sisältää mm. seuraavaa

Betlehemin yö, runo, Eero Järventausta
Ajan kuvia jouluvirsiemme tienoilta, Ilmari Tarjamo
Martti Lutherin kirje 4-vuotiaalle esikoiselleen Hansille, Martti Luther
Matka Sastamalan joulukirkkoon, Eero Järventausta ( hieno kuvaus monista eri suunnilta tulevista jouluvieraista)
Porin rykmentin upseeristo Vänrikki Stoolin tarinoissa, Vihtori Pakula (ltn Ziden, majuri von Hertzen, vänrikki Blume, veljekset Ramsay, majuri von Kothen, majuri Juhana von Konow, Juhana von Schantz, Antti Gyllenbögel, Kaarle von Schantz, Isak Konrat Bremer, Juhana A.Grönhagen, Juhana Fr.Eek, everstiluutnantti Aminoff)
Pietari Mikonpoika Pakkala, suoniemeläinen valtiopäivämies, Aulis Oja
Eino Salmelainen ja teatteri, Eino Salmelainen
Kertomus Tyrvään pitäjästä 1752, kirkkoherra Johan Hornborg
Karkun vanhaa sivistyneistöä,Väinö Selander (11-sivuinen juttu, sukututkijalle mieluisaa luettavaa)
Kuloveden laulu, Eero Järventausta
Helkajuhlat, Vihtori Pakula
Muistelmia Bayerin kasarmilta, T.K.
Laitumelaisista "sähtäreistä", Heikki Hosia
Ammatinvaihdos, 1-näytöksinen kuunnelma, Antero Prusi

Huittisten Joulu vuodesta 1976

Huittisten kotiseutuyhdistys on julkaissut nykymuodossaan joululehteään. Se on julkaisuna tyylikäs ja sisältää vahvaa kotiseututietoutta.