Viola da gamban ja cembalon lahja lähes 200lle kuulijalle

Anna Oramo ja David Hatcher antoivat musiikin laskeutua. Kuin untuvainen enkelinsiipi olisi koskettanut herkkää kuulijakuntaa. Mestarit antoivat musiikin kostuttaa kuivaa maata.

Kuulijat eivät voineet olla kiittämättä joka jaksosta

Bach soi niin pehmeästi ja niin lämpimästi, ettei enkelitkään taivaassa pysty parempaan. Nyt heille tulee kiire opetella lisää. Sillä varmaan tämä soitto kuultiin kaikkialla maan ja taivaan välillä.

Kiitos David ! Kiitos Anna ! Kiitos kiitos !

Duetto omalta aikakaudeltaan aikansa soittimin tehosi

On hämmästyttävää, miten meidän aikamme ei enää kykene kuuntelemaan tunnetta ja yhteistä sointia. Me analysoimme ja pohdimme lillukanvarsia, vaikka meille lähetetään musiikkia - ihanaa voidetta sielullemme - kokonaisen konsertin ajan.

Me elämme volyymien ja tehojen maailmassa. Me näemme taiteilijoita, jotka repivät itsensä ja vaatteensa kappaleiksi yrittäessään esittää jotain, joka ei ole edes esittämisen arvoista.

Nyt näimme taiteilijoita, jotka antoivat musiikin lähteä soivaan tilaan taitavien sormien, suuren musiikillisen ymmärtämisen ja keskinäisen synergian keinoin.

Vanha elämys Paul Hillierin ja Andrew Lowrence-Kingin esityksestä nousi jälleen esiin

Kun Paul ja Andrew esittivät kymmenen vuotta sitten Sastamalassa keskiaikaisia ranskalaisia ritarilauluja, vieläpä vanhalla ranskan kielellä, syntyi valtava musiikillinen murtautuminen tämän ajan musiikin kahleista. Meidät on aivopesty ja manipuloitu tämän ajan musiikilla miltei kuolleiksi niin, ettemme kykene irtautumaan niistä mielemme rajoista, joita luulemme musiikin rajoiksi.

Silloin, vuonna 1996, Suomessa kuultiin varmaan ensimmäistä kertaa ranskalaisia ritarilauluja näin laajasti ja hienosti.

Kansa oli Sastamalassa ensin aivan pihalla. Mitä tämä on! Enkö minä ymmärräkään musiikkia? Sitten konsertin vanhetessa musiikki teki tehtävänsä: mieli ja taju ja sydän avautuivat.

Miksi näin pitkä muistelo? Siksi, että Annan ja Davidin konsertti toi tämän elämyksen mieleen. Näissä esityksissä oli paljon samaa musiikin ystävälle. Perfect.

Annan ja Davidin ohjelma oli tämä

Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Sonaatti viola da gamballe ja cembalolle G-duuri BWV 1027
Adagio - Allegro ma non tanto - Andante - Allegro moderato


Jean-Philippe Rameau (1683-1764):
Sarja cembalolle a-molli kokoelmasta
Nouvelle Suite de pièces de clavecin (1728)
Allemande - Courante - Sarabande


Arcangelo Corelli (1653-1713):
Sonaatti D-duuri
Preludio Adagio - Allegro - Adagio - Vivace - Gavotta Allegro


Johann Sebastian Bach (1685-1750):
Sonaatti viola da gamballe ja cembalolle D-duuri BWV 1028
Adagio - Allegro -Andante - Allegro
Musiikki voi tulla ylhäältä alaspäin meidän luoksemme.
Anna Oramo ja David Hatcher jakoivat iloa vielä konsertin jälkeenkin kuulijoilleen.