Rooma jätti jäljen Upiin

Rooma on aina ollut aukko maailmassani. Toteutumaton haave. Ensin sen loi oopperan harrastaminen. Sitten historia - ja nimenomaan uskonnonhistoria.

Hyväntekeväisyyskonsertti Tsunamin uhreille

Häkellyttävää oli kohdata italialaiset suuressa surussaan. Konsertti oli Basilica di Santa Maria Maggioren kirkossa Roomassa. Kardinaaleista alkaen kirkon johtoa oli paikalla - samoin suurlähettiläitä. Jokaisen ihmisuhreja menettäneen kansan edustaja laski alttarille kolme ruusua. Myös Suomen ruusut. Ne sijoitettiin alttarille, jonka alla säilytetään lasiarkussa Pyhän Seimen kappaleita. Konstantinus Suuren äiti Helena on historiallisten lähteiden mukaan tuonut ne Betlehemistä.

Konsertti sisälsi mm. Valentino Miserachsin messun osia. Tilaisuus kesti kaksi tuntia. Oli upeaa olla mukana lohduttamassa ja saamassa lohdutusta.

Arttu tekstasi näin: Upi - miten pärjäät siellä ilman Asterixia !

Vastasin, että eivät nämä ole yhtään niin hulluja kuin mitä Suomessa luullaan.
Paitsi, että Smartteja on kaikki kadut täynnä ja skoottereita ja kevareita.
Mutta Colosseum on massiivisena edelleen pystyssä muistuttamassa gladiaattoreista. Jos Colosseum kaatuu - kaatuu koko Rooma. Jos taas Rooma kaatuu - kaatuu koko maailma.

Seimet ja Via Crusis

Matkan anti kymmenine seimineen oli häkellyttävä. Ajatelkaapa vaikka sitä, että seimet olivat kaikkialla keskeisimmillä paikoilla. Niin Pietari kuin Paavalinkin kirkoissa ensimmäisillä sivualttareilla. Ne täyttivät koko alttarialueen. Myös Pietarin kirkon aukiolla - siinä missä Paavi aina puhuu katoksestaan kansalle - oli talon kokoinen seimirakennelma. Jesuiittakirkkoa vastapäätä olevalla kaupungin poliisiasemalla oli myös upea seimi.

Kaikki matkamuistomyymälät olivat täynnä seimitavaraa. Esim. Napolissa koko katu, ellei peräti kaksi katua oli vihkiytynyt vain seimitavaran myyntiin.

Via Crusis - Kristuksen kärsimystie - näkyi uudistettuna kuvin ja veistoksin.
Pietarin kirkon aukion laidassa oli uudet upeat pysähdyspaikkaveistokset - Stationit - ja Fransiskus Assisilaisen luostarissa Grecciossa oli myös uusitut kuvat. Nekin veistoksia ulkoseinillä. Nämä kuvat ja niiden kristillinen perinne viehättivät minua erityisesti.