evakelistojen-yhteyspaaNet.jpg

Evankelista-sivu

Suomessa on satoja evankelistoja, jotka ovat saaneet tähän tehtävään koulutuksen ja heidät on vihitty evankelistaksi. Olen yksi heistä. Koulutus tapahtui Perheniemen evankelisessa opistossa ja siitä vastasi rehtori Petri Välimäki. Koulutus oli vahvasti sidottu Raamatun opetukseen. Asiantuntijoina ja kouluttajina oli maan parhaat ja tunnetuimmat papit, lähetystyöntekijät ja evankelistat.
Kerron tällä sivustolla kuitenkin vain itselleni tärkeitä löytöjä. Ne ovat etupäässä dokumentteja, jotka liitän tähän evankelistan arvomaailmaan. Joka näitä arvostaa ja haluaa lisätietoja, saa niitä minulta.

Huomaa AJANKOHTAINEN tieto sivulta EVANKELISTAT TOIMII

Satu Mäkinen on julkaissut kirjan "Jumalan kutsu ja koulu"
Petri Pelkonen teki jo syksyllä hyvän oppikirjan "Heprean aakkosten salaisuus
KATSO NÄITÄ

Perheniemen Xee+-kurssi oli muutoksen avain

Tämä tarkoittaa että Toni ja kumppanit "opetuslapseuttivat" minua toimimaan Evankeliumin sanoman viejänä lähipiiriini, ystävilleni, seurakuntiin, ihan tuntemattomillekin kulkijoille....jne --- koko maailmaan uudella eli alkuperäisellä metodilla. Tämä toiminta on maailmanlaajuinen ja kattaa siis tämän "lammaslaitumen". Toimintaa ja tekijöitä tarvitaan just nyt! KATSO LISÄÄ!

Xee-koulutus muutti elämän käytäntöjä arjessa

Läpi Perheniemen xee+ -kurssin syntyi spontaanisti käyttöön hyvin aktiivinen WhatsApp-ryhmä. Kurssilaiset ja tiimivetäjät jakoivat henkilökohtaisia rukousaiheita, joissa pyydettiin johdatusta lähimpien perheenjäsenten, sukuluaisten ja työkavereiden kohtaamiseen ja evankeliumin kertomiseen.

Kurssilaiset aloittivat paikallisia raamattupiirejä, joiden käynnistymiseen pyydettiin rukoustukea ryhmäviesteissä. Onnistumisen kokemuksia ja haasteita jaettiin avoimesti yhteiseksi rohkaisuksi ja opiksi. Luonnollisesti mukana oli myös akuutisti ilmenneiden sairauksien, retkahduksien, etupäässä hätätilanteiden ja vastaavien puolesta rukoilemista tiiminä.

WhatsApp-ryhmä kokonaisuudessaan oli mukaansatempaava ikkuna kurssilaisten arkeen, jota alkoi värittyä Jeesuksen lupaamaksi ”yltäkylläiseksi elämäksi”. Näin kirjoitti Aleksi, yksi kouluttajistamme vielä 31.5.2018.

Raamattukoti Jerusalemissa tervehtii meitä jouluisesti

Lämmin tervehdys Raamattukodilta, Jerusalemin liepeiltä.
”Siionista lähtee opetus, Jerusalemista Herran sana” (Jes. 2:3). 
 
Joulukuun 5. pnä 2017 Yhdysvaltain presidentti julisti Jerusalemin virallisesti Israelin pääkaupungiksi. Raamatun mukaan Jerusalemista tuli Israelin pääkaupunki jo kuitenkin silloin, kun ”kuningas Daavid valloitti Siionin vuorilinnan eli Daavidin kaupungin” (2. Sam. 5:7) jebusilaisilta ja ”Daavid hallitsi Jerusalemissa koko Israelia ja Juudaa 33 vuotta” (2. Sam. 5:7). Tämä tapahtui noin vuonna 1000 eKr. Nykyisin nähtävissä olevat arkeologiset kaivaukset tuolta ajalta todistavat asian todeksi. Siitä on kulunut nyt noin 3000 vuotta. 
 
Muutama sata vuotta myöhemmin profeetta Jesaja kulki Jerusalemin katuja profetoidessaan maailmanhistorian suurimmasta tapahtumasta näillä sanoilla: ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valon. Niille, jotka asuvat kuoleman varjon maassa, loistaa valkeus” (Jes. 9:1). Silloin iloitaan ”niin kuin elonkorjuun aikana iloitaan” (9:2), tanssitaan piirissä ja pidetään toinen toista kädestä iloiten ja riemuiten yhdessä! Sillä ”teille on tänään Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus Herra” (Luuk. 2:11). Hänen ansiostaan saamme syntimme anteeksi ja meistä tukee taivaan kansalaisia. Ihmeellinen lupaus. Se on joulun sanoma! Sitä saa pieni Raamattukotikin – Herran armosta – olla osaltaan viemässä maailman ääriin Jeesuksen sanoin: ”parannusta syntien anteeksiantamiseksi on saarnattava hänen nimessään kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista” (Luuk. 24:47). 
Xee-kakku ja sen lapsi

Terhin tekemä Xee+ -kakku on huikee!

Satu antaa palautetta Lahden evankelistapäivistä 2017

EVANKELISTAPÄIVIEN ANTIA 14-16.8.2017 LAHTI

Evankelistapäivien anti oli runsas ja monipuolinen. Mukana oli osallistujia ja vastuunkantajia eri seurakunnista ympäri Suomea. Silmämääräisesti arvioituna osallistujia oli päivien luennoilla koko ajan varmasti yli 200. Hyvien puheenvuorojen, opetusten ja keskustelujen lisäksi keskityttiin rukoukseen. Päivien aikana oli mahdollisuus saada osakseen myös henkilökohtaista rukousta ja keskustelua.

Päivillä oli mahdollisuus nauttia myös hengellisestä musiikista ja laulaa mukana ylistyslauluja sekä hartaampiakin säveliä. Kokonaisuudessaan päivät olivat jälleen kerran suunniteltu ja toteutettu hyvin. Valinnanvaraa löytyi teologisesta raamatunopetuksesta aina taiteen siivittämään raamatun kuvaukseen asti.

Tiivistetysti voisi todeta kaikkien puheenvuorojen ja keskustelujen kiteytyneen jollain tasolla teemaan "evankelistana olemisen perusta." Teeman voi jakaa seuraaviin sisältöalueisiin, joista jokaisesta oli tarjolla myös "työpaja"

Evankelistan hengellinen elämä
Evankelistan Raamattu
Evankelistan identiteetti
Evankelistan vastuu
Evankelista osana tiimiä
Evankelistan kutsumus

Meitä Perheniemen Evankelistakurssille vuosina 2014-2015 oli mukana ainakin kuusi henkilöä.
Tapasimme päivillä myös Petri Välimäen ja vaimonsa Marianne, Perheniemen opiston "isännän ja emännän." Oli ilo tavata kaikkia pitkästä aikaa, vaihtaa kuulumisia ja rukoilla toistemme puolesta. Yhteenkuuluvuuden tunne Kristuksen sisarina ja veljinä ei ollut kadonnut minnekään. Toivottavasti ensi vuonna 2018 Jyväskylässä pidettävillä Evankelistapäivillä useampi kurssilainen pääsisi mukaan! Nähdään viimeistään siellä!
Vivamon teatterimestari
Valovoimaisin laulaja
positiivisin edustaja-evankelista
rohkaisevin kirja-uutuus
GOOD NEWS - pastori
rakentavin ja profeetallisin kouluttaja
valovoimaisin sanan avaaja
sana sinulle
mörein murisija joka kadunkulmassa
sinisen laulukirjan laulaja
rukous kuului ja näkyi
300-kertainen rukous toimii
varmana laulaa Herrasta saan
ILOsanoman esittäjä on ILO

Kypros evankelistan ponnahduslautana 2017

Sain tehdä matkan Kyprokselle ja löysin sieltä Pyhän Andreaksen luostarin, jossa oli vielä tallella "Andreaan vesi-ihme" tarinoineen, löysin Pyhän Barnabaan, eli apostoli Paavalin työtoveri, luostarin ja haudan sekä Pyhän Lazaruksen kirkon, katakombin ja reliikin.
Lazarus-katakombi

Jeesus herätti kuolleista ystävänsä, Martan ja Marian veljen. Olen kyllä tiennyt, että Lazarus joutui pakenemaan Kyprokselle juutalaisten vihaa, mutta että hän toimi Larnacan piispana ja apostolina, oli uutta.

Lazarus-kirjan kansi

Pyhän Lazaruksen kirkko on julkaissut tämän kirjan vuonna 2016. Siinä on valtavasti tietoa Lazaruksesta ja Lazaruksen kirkosta sekä erittäin laaja lähdeaineistoluettelo.

Lazarus-kirjasta

Tässä on mm. luettelo niistä alkukirkon piispoista, jotka todistivat Lazaruksesta ja kertoivat hänen työstään Kyproksella.

Lazarus-kirjasta

Tässä alkua Lazaruksen toiminnasta ja hänen työnsä liittymisestä Larnacaan.

Lazarus-kirjan tiedot

Lazarus-kirjan tiedot ja ISBN-numero. Huomaa tuo pieni pyöreä Lazarus-ikonikuva.

Pyhän Lazaruksen reliikki

ST LAZARUS-reliikki Larnacan kirkossa. Hän on kuollut noin vuonna 60 jKr. Arkkulippaassa on hänen pääkallonsa! Kallon näkee päällä olevasta pyöreästä lasi-ikkunasta. Jokainen kirkkoon tuleva rukoilija viivähtää ja kumartuu tämän reliikin luona. Huomaa Arkun jalustan liinassa oleva alkukirkon risti.

Apostoli Barnabaan hautahuone

Apostoli Paavalin työtoveri Pyhä Barnabas lepää tässä hautahuneen alla olevassa luolassa. Hänen oppilaansa saivat pelastettua ruumiin murhaajien hallusta ja myöhemmin, kun Barnabaan jäännöksiä etsittiin, hänet varmennettiin mm. sillä, että oppilaat olivat hänen rinnalleen asettaneet Matteuksen evankeliumin tekstit.

Punaiset viivat ovat valittuja kohteita
Apostoli Andreas

Apostoli Andreas oli apostoli Pietarin veli. Hänet Jeesus valitsi ensimmäisen opetuslapsiensa ryhmään. Andreas on hyvin tunnettu Euroopassa.

Andreaan vesi-ihme

Tälle paikalle apostoli Andreas rantautui veden loputtua laivasta. Ihmeen kautta hän sai laivalleen puhdasta juomavettä rantakalliosta. Samalla hän paransi kapteenin toisen silmän, joka oli sokea. Vielä tänä päivänä tuo rantakallio vuotaa juomavettä.

Apostoli Barnabaan leposija

Tämä Barnapaan hautaluola on aika kammottavassa kunnossa. Siellä ei ole mitään muuta kuin tämä kuvakankaalla peitetty arkku. Hautapaikka sijaitsee Kyproksen turkkilaisella puolella ja vieressä on museoksi muutettu luostarikirkko. Roomalaiskatolisen sivuston mukaan hän on "kuollut noin AD 61".

ST ANDREAS in English

The traditional story of the monastery's founding says that, during a journey to the Holy Land, the ship transporting Saint Andrew went off course and struck rocks here. On coming ashore, Andrew hit the rocks with his staff, at which point a spring gushed forth. The waters proved to have healing powers and restored the sight of the ship's captain who had been blind in one eye.
Andreaan kirkkosali

Tässä Pyhän Andreaksen luostarin kirkkosalissa lauloin latinaksi rukouksen, jossa pyydetään Herralta apua koko maailman käsiään kohottaville ihmisille. Eräs siivoojanunna heitti luutansa pois ja juoksi liikuttuneena kuulemaan rukouslauluani.

Katso Kyproksen kartasta St. Lazarus, St. Andreas, St. Barnabas - heidän todistuksensa elää edelleen

Ensimmäiset evankeliumikirjoitukset syntyivät jo apostolien eläessä 50-60-luvuilla. Myös sadat muut silminnäkijät todistivat kirjoituksien asiat. Jeesuksen äiti Maria vaelsi apostolien mukana, hän yritti päästä myös Kyprokselle Lazarusta katsomaan, mutta se ei ihan onnistunut - kovan tuulen vuoksi.

Kypros. Muutamat pyhät pakenivat vainoja tähän saareen (Ap. t. 11:19). Paavali kulki ensimmäisellä lähetysmatkallaan Kyproksen kautta (Ap. t. 13:4-5) kuten Barnabas ja Markuskin myöhemmin (Ap. t. 15:39).
Pafos. Paavali kirosi täällä noidan (Ap. t. 13:6-11).

Paavali, Barnabas ja Johannes Markus tekivät Kyprokseen vuoden 47 paikkeilla (Apostolien teot 13:4). Apostoli Andreas jätti pysyvän muisto merimatkallaan aivan saaren itäisimpään niemen nokkaan. Siinä on nyt luostari ja ns "vesi-ihmeen" konkreettinen virkistymispiste. Kyproksella oli silloin kuten nykyäänkin strategisesti erittäin tärkeä asema Välimeren itäosassa.